söndag 4 september 2011

Huvudmos

Är rejält trött då barnen inte direkt ger en någon sovmorgon. För jag var ute och nattvandrade igår, så det var ett par trötta ömma fötter som gick och la sig vid 2:45 inatt.

Det var Granny goes street på stan, som är en nykter musikfestival tror jag. Hur som haver så drar ju de alltid en massa festande endå.

Vi gick ner på stan vid 19 tiden tror jag och vi hade något att göra ända tills jag gav upp vid kl 2 i natt.

Nu när man var nykter själv och faktiskt gick runt för att hålla koll på läget såg man det hela med ett par andra ögon. Fy helvete vilken fylla det var. Visst, kanske inget ovanligt vid ett sådant här arrangemang. Men det som jag tyckte var värst var att det var sådana där riktigt små kottar ute. Ensamma. Kanske en 11-13 år gamla.

Vi var totalt 8 nattvandrare ute och vi fick en hel del gjort. Under kvällens gång hade vi fått iväg tre st ungdomar till lasarettet som supit sig till medvetslöshet, jag hittade två tjejer som mådde dåligt och trodde att de hade blivit drogade som fick tas om hand.

Det var massor av ungdomar som vi gick och "vattnade" som låg och spydde skiten ur sig men som för övrigt kunde ta hand om sig själva. Tror det var fyra st som var så fulla att de inte kunde ta vara på sig själv så bra som fick hamna på Gamla Elverket, där nattvandrarna och något som heter Vändkorset har sina lokaler.

Där får man vara i väntan på att skjuts hem kommer mm, så de inte sitter ute ensamma.

Bland det första vi fick göra när vi kom ner till stan var att hjälpa polisen på Åhlensparkeringen där det var något sjukt med fylla.

De hade tydligen varit ute på annat och det fanns inga extra resurser för kvällen, och jag tyckte synd om de två poliser som ensamma fick städa upp där på parkeringen.

De plockade väska på väska på väska och tömde på öl. Så pass mycket att de bad oss hälla ut alkoholen (inget vi får göra annars om inte de uttryckligen ber oss) så de snabbare kunde ta hand om nästa väska.

Det jävliga var ju bara att de rev upp sina telefoner och beställde mer. Det verkade ju inte vara något problem för dem att få tag på och vi såg ju själva hur vuxna stog och langade helt ogenerat på öppen gata så atte...

Jo men just ja, jag vet inte hur många vi rev ner från järnvägsspåret. Jag vet inte om de bara var lata eller dumma i huvudet, men det var massor av folk som skulle gena över järnvägsspåret till festivalen istället för att gå en "omväg" på 200 m.

Men när de försöker gena över spåret trots att tåget tutar och vill ha dem ur vägen och man måste springa dit och vråla "GÅ NER!!!" kan man ju börja undra hur pass rädd man är om sig själv.

Men nytt för i år var tydligen att det fanns väktare på hela sträckan av järnvägen längs med festivalen, för förra året hade varit lika dant. Men när väktarna inte ens hann med att hålla koll på sin del av spåret kan ni ju tänka er vilken trafik det var upp dit.

Uppe på Åhlenstaket var det en fest utan dess like. Det är taket på ett parkeringshus, där fick man ju sitta i fred och festa, fast jag tror att vi "skrämde" iväg några när vi kom.

Men förutom fylla så fick vi säga år folk att gå ner ifrån räcket, för flera fulla satt på räcket och hängde utöver räcket. Från ett tak flera våningar upp.

Sista spelningen på festivalen slutade kl 24 och därefter var det stängning. Sista bandet är väl ett sådant som gillas av många yngre, och många småkottar hade någon vuxen med sig så de åkte hem på en gång.

Men så var det något sjukt många småkottar där på egen hand. Vi gick ner till nattbussarna och kollade gatan lite, och nu kommer jag väl låta asgammal, men vart fan är deras föräldrar??

Vi såg en kille och en tjej vid bussarna som vi stannade och höll ett öga på. Jag skojjar inte om de var ca 10-11 år gamla. Alltså själva och skulle ta bussen hem till grannstaden som gick 1:30 på natten.

Tjejen såg livrädd ut och verkade inte alls veta vart hon skulle ta vägen bland alla fyllon. Killen som hon verkade vara i sällskap med som var i samma ålder, han hängde med ett gäng äldre killar som hängde med de här ännu äldre killarna som vill ge ett sken av att de gillar att åka motorcykel fast ingen av dem egentligen har en.

Sedan så avslutade vi kvällen med att på avstånd följa efter ett av gängen på stan som gick och letade bråk och skulle hämnas en tidigare incident.

Jo men just ja, vi trodde att någon hade hamnat i ån också, tydligen var det inget ovanligt att de hoppar i ån, och vi hade fått riva ner flera st ifrån räcket till ån också.

Men det var tydligen bara funktionärerna till festivalen som fiskade upp en av de där kårebock(sjävlarna)arna ur ån som inte helt oväntat fått sig ett ofrivilligt bad.

Det här var bara lite av det vi såg. Och då var också Dialogen, Systrar på stan och Borlänges fältledare ute och gick, utöver att kyrkan fick ta hand om flera och Röda korset fanns på festivalområdet och hur mycket de hade att göra vet jag inte.

Så atte, det blir nog att ringa den där Birgitta i Vadstena tror jag.

http://www.dt.se/brottsplats/1.3870985-stokig-natt-i-falun

1 kommentar:

  1. Fint gjort att ställa upp som nattvandrare, önskar fler vuxna gjorde det - så skulle det nog gå lite lugnare till på stan.

    SvaraRadera