tisdag 9 november 2010

Lära av sitt misstag?

Alltså, jag begriper verkligen inte det här. Sverige har vår, sommar, höst och vinter, och vädret ser likadant ut i hela landet i princip.

Och det är absolut ingen överraskning att vi får snö på vintern (eller slask). Och mycket av den varan. Kanonmycket. I hela landet, vilket man inte kunde tro.

En del verkar tro att Sverige är lite som USA. Kiruna med sin snö motsvarar gränsen till Canada, och Skåne tror man är snöfritt och motsvarigheten till Florida med sin värme.

Men, så vid den här tiden varje är, bryter hysterin ut. Samma visa varje år, snökaos i hela landet ropar Aftonblaskan ut.

I Skåne är det kaos. De fick för mycket snö, och de som är vana vid slask vet inte alls vad de ska göra.

På kommunhuset är förvirringen total. Kommun-nissarna försöker hitta en bra lösning på det hela, men det är lite svårt när ingen begriper någonting hur i hela friden snön kunde komma till Sverige.

Jag tror till och med att det var i Malmö eller Helsingborg som de bokstavligt talat vart insöade förra vintern eller vintern innan, för de hade inga plogbilar(!!). Seriöst alltså! Hur korkad får man vara egentligen?

Och så pratar man med lillasyster som befinner sig i Hufvudstaden. Där blir stockholmarna att bete sig som förvirrade höns för att det ligger ett två centimeter tjockt snölager på Sibylla-kioskens uteserveringsbord. Snökaos! Snökaos! Vad händer nu?!

Jodå, det kan jag berätta för dig. Nu slutar nämligen också SJ´s tåg att gå.

Här i Falun kör vi en annan taktik. Den är väldigt smart då den besparar samhället resurser.

Nämligen att vi skiter i att ploga våra gator istället. Skitsamma att folk inte tar sig fram med vagn eller rullator. Väntar man lite kanske snön försvinner av sig själv, eller så gör boende på gatan jobbet då de har tröttnat ur.

Eftersom vi har jävligt mycket snö här uppe i Dalarna måste de ju också då kosta kommunen jävligt mycket pengar på att röja bort den, men uj uj vad de spar pengar nu genom att strunta det.

Besparingsmetod nummer två består av att de sandar/grusar inte heller gatorna. På så vis så trillar jättemånga gamla omkull, bryter lårbenshalsen, trillar av pinn på lasarettet och vips så fanns deras plats på vårdboendet ledig till förmån för annan.

Så med tanke på att framkomligheten här i stan är väldigt dålig, kommer troligen snart Falun bli en spark-kultur.



Ja alltså att vi sätter oss på sparkstöttingen (se bilden ovan)och far till dagis och Ica. Använder man spännband kan man säkert få plats med fyra ungar uppepå varann. Sådär som man gör i asiatiska länder, packar moppen med hela familjen på 13 personer.

Kan tänka mig att det kan bli lite av en turistattracktion och lite svårt att stanna i korsningar med högerregeln, men övning ger färdighet sägs det ju.

Jag blir lika förvånad varje år, att man står helt oförberedda inför den kommande vintern, som kommer en gång om året. Vad är det för dumheter egentligen?



Det var ju lite småjobbigt när Alexander frös fast ute i överrasknings-vintern, så i år har jag förberett kaoset med att köpa en snöskyffel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar