lördag 21 augusti 2010

En härlig dag i Stockholm!

Ja av rubriken att döma så kom vi upp i tid och tog oss iväg. Klev upp i en sådan okristlig tid som 4:15 i morse, fick kanske tre timmars sömn. Usch då var man inte pigg.



Självklart ska den älskade gubbe-kudden med.

Väckte barnen vid 6 och klockan sju kilade vi hemifrån. Hade lite ångest över hur detta skulle gå, enkel resa gick ju ändå på 2½ timme, så jag hade förväntat mig en massa tjat på tåget, men det gick jättebra, inget tjat alls. Alexander var som en liten ängel hela resan ner och tyckte det var jättespännande.

Innan vi hoppade på Djurgårdsfärjan tog vi en sväng förbi kungen och kollade hur han bodde. Då sa Alexander att han behövde gå på toa så jag frågade om han ville låna kungens toa. Men det ville han inte endå, vet inte om han vart blyg eller nåt.

Vi konstaterade dock att slottet såg ganska skititgt och skabbigt ut, och jag sa att jag tyckte det påminde om nån instution av något slag. Alexander höll inte alls med. För alla kungar gillar faktiskt glitter och sånt.

Väl framme på Skansen bar det in till akvariet i princip omgående för att titta på alla de roliga djuren.





Vi fick gå in bland lemurerna, och de var så duktiga som satt i en stor goshög på vägen och släppte förbi alla besökarna. Men så gick vi högst upp i deras bur eller vad man ska kalla det för, och på vägen ner så fick de mat.

Maten delades ut på flera olika ställen, och en av dem fick så bråttom att han sprang rätt över Alexander när han gick och höll sig i trappräcket.



Den busiga lemuren sprang så fort att han inte riktigt hann med, utan reagerade väl inte först förräns lemuren sprang över armen på honom :)

Jag lyckades tyvärr inte stjäla med mig en hem. Hade gärna haft en sådan här hemma, tycker de är så söta och verkar så lattjo. Den kan få bo i balkongburen och så har den ju ett klösträd där ;)

Sedan bar det av ut ifrån lemurerna för att se de andra djuren. Vi såg bland annat...



... de där aporna som ser ut att behöva salva för röda irriterade rumpor. Är det chimpanser de heter?



... en grön orm, art bortglömd.



... ett par jättestora sköldpaddor.



... sködpaddorna delade även bostad med ett gäng jättesöta jordekorrar(?). Det spelade ingen roll att jag har en gammal hamsterbur i förrådet, de fick inte heller följa med hem.



... Oscar sa inte så mycket, utan han hängde liksom bara på där inne. Antar att det var en massa nya intryck som höll honom sysselsatt.



... vi såg också en väldigt stor och en väldigt fet krokodil. Den var häftig. Men man fick inte klappa den.



Alexander och M gick in i nåt som kallades för Barnens regnskog. Alexander kom ut ganska snabbt, tror han tyckte det var otäckt.



Men M vart kvar där inne ganska länge. Såg sedan när jag kollade bilderna på kameran att den där apan som också skulle vara med på bild inte riktigt fick plats på bilden av någon konstig anledning. Eller så hoppade han iväg.



Och på vägen ut ifrån akvariet såg vi sådana där djur som absolut aldrig kommer få följa med hem, äckliga spindlar.



Och M var macho som vågade klappa en sovande orm ;)





När vi var klara inne på Skansen-akvariet så gick vi ut en sväng och tittade på övriga Skansen. Men vi fastnade vid nån liten tivolihörna där Alexander spelade nåt vattenspel. Man skulle spruta vatten på "elden" men sprutade man vatten på brandchefen blev han arg och sprutade vatten tillbaka. Och det var ju skitskoj ;)

Sedan var det ingen skoj på Skansen längre och vi började bli hungriga så vi bestämde oss för att lämna Skansen. Men innan vi gick så kilade vi in på deras souvenir shop.



jag hittade lite anti-halk grodor som jag ska pimpa duschen med. Alexander, jo han hittade...



... *Ta-ta-ta-daaaa* En till bil. Hans minne från Skansen, även om jag själv hade hoppats på nåt annat han inte redan har 170 st av här hemma ;) Men vad tusan, vi åkte för hans skull och då får han välja själv.



Eftersom att vi var klara på Skansen redan vid lunch, bestämde vi oss för att dra in till Gröna lund och spendera resten av dögen där.

Då blev alla nöjad och glada ;)



Så vi omdirigerade lillasyster och spelade nåt spel i väntan på att hon skulle komma, men inte vann vi något heller.



Vi sprang på Pettson och Findus också.



Sedan kom syrran med paket.



Alexander fick ett par walkietalkiesar som det lektes friskt med.



Och Oscar fick en mysig overall som kommer passa perfekt i höst. Dessutom martchar den hans turkosa elefant outfit han har i byxor och bodysar ;)



Sen knatade vi upp i lustiga huset. Jag och syrran höll på att dö av skratt där förra året...








... så vi trodde Alexander skulle göra detsamma. Men istället började han att gråta och tyckte det var skitläskigt.



Men flygande mattan ut tyckte han var rolig, även om han ser helt vettskrämd ut på bild. Vi passade på att föreviga vår tur i lustiga huset i form av en magnet, men tyvärr fick jag ingen bra skärpa på bilden.




Sedan spelade vi nåt slangbella spel...



... och vann en plasthatt som tröstpris.



Vi kastade också lite boll och vann en piratflagga.



Sedan kände jag hur kaffeabstinensen gjorde sig påminnd, så när vi precis hade kommit fram till ett kaffe & munk stånd öppnade himlen sig helt utan förvarning och regnet bokstavligt talat bara vräkte ner. Sedan regnade det tyvärr resten av eftermiddagen vi var där.



Men snart började vårt äventyr lida mot sitt slut och vi hoppade på Djurgårdsfärjan igen...



... för att bege oss in till stan och centralstationen igen.

Jag hade lite ångest när vi åkte i morse, trodde inte det skulle gå så smidigt som det gjort idag.

Men de skötte sig exemplariskt och har varit jätteduktiga. Inte en endaste gång har det varit gnäll om att man varit trött i benen, tråkigt att köa osv, utan de har båda varit på ett helt underbart humör och varit superduktiga :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar